Web Komšija http://webkomsija.com Web Dizajn Wed, 16 Sep 2015 16:22:15 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.4.1 Beogradske fontane i česme http://webkomsija.com/beogradske-fontane-i-cesme/ http://webkomsija.com/beogradske-fontane-i-cesme/#respond Wed, 16 Sep 2015 16:22:15 +0000 http://webkomsija.com/?p=2076 Terazijska+cesma

Fontane i česme koje krase trgove, ulice i parkove Beograda predstavljaju dragulje ovog grada. Na klupicama i kamenom stepeništu pored njih, Beograđani vole da predahnu, pročitaju knjigu ili novine. Svaka od njih krije neku svoju priču, ispričanu mnogo godina unazad, a te priče su manje poznate čak i starim Beograđanima.

Fontana na Trgu Nikole Pašića je u svojim „mladim danima“ bila svedok jednog zanimljivog događaja. Naime, na ovom trgu su obožavaoca pevača Đorđa Marjanovića protestvovali kada njihov omiljeni muzičar nije dobio prestižnu nagradu „Zlatni mikrofon”. Kako ni policija nije mogla da obuzda obožavaoce, Đorđe Marijanović se popeo na automobil marke „fića” i održao mini koncert. Publika je pala u pravi delirijum, pošto je popularni pevač izveo svoj prepoznatljiv potez. Skinuo je sako i bacio ga u publiku.

Ugovaranje sastanka kod hotela Moskve, gde je smeštaj veoma teško naći, obično podrazumeva čuveno mesto pored fontane koja se nalazi ispred samog hotela.Terazijska česma je skoro pola veka starija od „Moskve“ i važi za najstariju fontanu u Beogradu. Po nalogu kneza Miloša Obrenovića, ona je prvobitno podignuta na sred Terazija, po čemu je i dobila ime, ali je kasnije preseljena na plato ispred hotela Moskva. Nekad je važila za najznamenitiji spomenik kulture u Beogradu, a danas je za mnoge Beograđane mesto za sastanke i rastanke. Takođe, ovo mesto je poznato i po razmenjivanju sličica poznatih fudbalera za vreme svetskog i evropskog prvenstva, pa često možete videti mlade Beograđane, ali i one nešto starije kako neumorno razmenjuju sličice sve dok ne popune svoje albume.

Terazijska+cesma

Fontana “Ribar” na Kalemegdanu krije jednu posebnu tajnu. Umetnik Simeon Roksandić, koji je ovu figuru napravio za izložbu u Londonu, dobio je 1907. lažnu dojavu da je brod koji je prenosio „Ribara“ potopljen i da je njegova skulptura izgubljena. Umetnik je izvajao još jednu, identičnu skulpturu, a kako brod sa prvom skulpturom ipak nije potopljen, figure ribara koji davi zmiju su postavljene na Kalemegdanu i na Jezuitskom trgu u Zagrebu.

Kalemegdan2

Drugo poznato Roksandićevo delo je neobična i veoma upečatljiva statua dečaka koji ležii pored bokala za vodu I čini zapravo Čukur česmu. Po predanju, događaj koji se u Dobračinoj ulici odigrao zaslužan je za prekidanje petovekovnog ropstva Srbije pod Turcima. Kako legenda kaže, jednog običnog dana majstor je poslao svog šegrta po vodu na Čukur česmu. Turski vojnici nisu dozvolili šegrtu da natoči vodu, a srpski žandrami čuvši za ovaj događaj su započeli žestoke obračune sa Turcima, koji je su doveli do oslobođenja Beograda.

Da beogradski zvaničnici nisu bili konzervativni, danas bi „Pobednik“ stajao na sred Terazija i to u sklopu ogromne fontane. Nacrt za ovo velelepno „čudo“ uradio je poznati vajar Ivan Meštrović i fontana je trebalo da predstavlja borbu srpskog naroda za slobodu. Međutim kada je Meštrović pokušao da postavi statuu, srpske vlasti su se pobunile jer su smatrali da je nepristojno da takva statua krasi fontanu u centru grada. To je razlog zašto “Pobednik” krasi Kalemegdan, a ne plato ispred hotela “Moskva”.

Jedno je sigurno – Beograd čuva mnoge tajne i angedote iz prošlosti. Najbolje je rezervisati neki udoban apartman u Beogradu i krenuti u istraživanje grada koji će vas zauvek osvojiti svojim neobičnim pričama.

 

]]>
http://webkomsija.com/beogradske-fontane-i-cesme/feed/ 0
Kako funkcionišu bubice za bežičnu komunikaciju http://webkomsija.com/kako-funkcionisu-bubice-za-bezicnu-komunikaciju/ http://webkomsija.com/kako-funkcionisu-bubice-za-bezicnu-komunikaciju/#respond Fri, 10 Jul 2015 20:44:41 +0000 http://webkomsija.com/?p=2058 bubice za ispite

Sigurno u okruženju imate nekog studenta od kog ste čuli za razne načine “prolaženja” na ispitima. Jedan od apsolutnih hitova u poslednje vreme je definitivno bubica za bežičnu komunikaciju.

bubice za ispite

Bubice za ispite su najmanji i najkvalitetniji uređaji za bežičnu komunikaciju. One spadaju u grupu apsolutno neprimetnih uređaja. Stavljaju se u ušni kanal i tako postaju nevidljive za spoljašnu sredinu. Sve bubice su anatomske, odnosno prilagiđene ušnom kanalu i uglavnom su univerzalne. Zahvaljujući anteni koju ima i mikrofonu, bubice se povezuju na mobilni telefon i elektro-magnetnom indukcijom se ostvaruje bežična veza. Razvojem modernih tehnologija, omogućena je i konekcija preko bluetooth-a, i to na sve modele mobilnih telefona. Zahvaljujući ovom tipu povezivanja, nema nepotrebnih kablova. Bubice novijih generacija su neuporedivo bolje po pitanju dimenzija i kvaliteta zvuka (za razliku od starijih modela).

Bubice za ispit su uređaji za diskretnu komunikaciju koje su našle primenu najviše u školama i na fakultetima. Njihova povoljna cena i izuzetno dobar kvalitet zvuka savremenih modela bubica, čine ih izuzetno rasprostranjenim vidom bežične komunikacije koja pomaže prilikom polaganja bilo kog ispita. Bubice su našle svoju primenu u mnogim oblastima života, a zbog njihove praktičnosti, potražnja za njima i dalje raste.

bubica

Popularne su, jer se veliki broj ispita koje je teško naučiti, jer njihova tematika nije zanimljiva, a za kasniji život je nepotrebna, lako polažu uz pomoć prijatelja, bubice i mobilnog telefona.

Korisni saveti za korišćenje bubice:

 • Treba paziti da bubica ne ispadne na pod sa veće visine, jer se tako može oštetiti. Treba paziti i da ne dođe u dodir sa vodom!
 • Bubicu treba iz ušnog kanala izvaditi pincetom hvatajući za neprimetni silikonski završetak.
 • Prilikom konekcije, preporučuje se korišćenje iste mobilne mreže, kako bi zvuk bio bolji, a tarifa jeftnija.
 • Pred svako korišćenje bubice za ispite, trebalo bi koristiti novu bateriju, da ne bi došlo do njenog gašenja u toku ispita.
 • Baterija ima vratanca, koja se nalaze sa gornje strane bubice i ona su veoma osetljivi deo i njime treba pažljivo rukovati. Kada se postavi baterija, vratanca se zatvore i uređaj počinje da troši bateriju. Trajanje baterije zavisi od modela.
 • Nakon završetka korišćenja treba izvaditi bateriju iz bubice.
]]>
http://webkomsija.com/kako-funkcionisu-bubice-za-bezicnu-komunikaciju/feed/ 0
Beč – umetnost i zabava u jednom! http://webkomsija.com/bec-umetnost-i-zabava-u-jednom/ http://webkomsija.com/bec-umetnost-i-zabava-u-jednom/#respond Fri, 10 Jul 2015 20:39:41 +0000 http://webkomsija.com/?p=2046 ygigi

Jedan od najlepših evropskih gradova i značajna istorijska prestonica Evrope – Beč, oduvek je privlačio turiste iz svih krajeva sveta. To je grad koji je sačuvao svoje bogato kulturno nasleđe, što turističku ponudu čini uvek aktuelnom bez obzira na godišnje doba.

ygigi

Magija Beča počinje u samom srcu grada gde se nalazi trg Stephansplatz kojim dominira katedrala Svetog Stefana, najpoznatiji simbol grada. Njeni visoki gotski tornjevi vide se iz gotovo svih delova Beča i predstavljaju svojevrstan putokaz ka centru. Ulicom Geben nastavljaju se raskošne lepote Beča. Ulica je ukrašena prelepim fasadama, sjajnim izlozima poznatih svetskih brendova i kitnjastim lusterima od nekoliko hiljada svetiljki, zbog čega ćete imati osećaj da se nalazite u balskoj dvorani. Na samom kraju ove ulice nalazi se poslastičarnica „Demel“ koja je poznata po tome, što su joj česti posetioci bili mnoge austrijske aristokrate. Završetak ulice je na prelepom Mihaelerplac-u trgu gde se nalazi crkva svetog Mihajla u kojoj je Jozef Hajdn svirao orgulje i gde je prvi put izveden Mocartov „Rekvijem“ na memorijalnoj službi posle njegove smrti. Nedaleko od ove crkve se nalazi i Looshaus, koji je jedan od najbitnijih spomenika bečke moderne umetnosti. Svakako najvažnija građevina za samu istoriju Beča i Austrije jeste Hofburg, bivši dom Habsburške kraljevske porodice. Sada je prepun muzeja i drugih atrakcija kao što su Narodna biblioteka, Zimska škole jahanja i popularni muzej posvećen Sisi, supruzi Franza Josefa. U samom centru Beča se nalaze čuvena Opera, Akademija lepih umetnosti, Dvorsko pozorište, Muzejski kvart i Trg Marije Terezije.

Van centra možete posetiti čuveni Prater, veliki javni i zabavni park, idilično mesto za šetače, trkače ili bicikliste. Prater Tower će vas odvesti 117 metara u visinu odakle ćete imati predivan pogled na veliki deo Beča. Ne propustite ni obilazak predivnih palata, kao što su kompleks baroknih zdanja Belverdere i Schönbrunn palatu u rokoko stilu, uređenu po uputstvima Marija Terezije.

ghcfhghm

Ono što možda niste znali o Beču je da:

 • Četvrtina Austrijanaca živi ovde i da ima oko 2.000.000 stanovnika dok je 1700. godine Beč imao samo 80.000 stanovnika.
 • Najveći svetski smaragd od 2860 karata je izložen u carskoj palati u Beču.
 • Bečka filharmonija svake godine organizuje u čast dočeka Nove godine čuveni novogodišnji koncert. Karte često budu rasprodane godinu dana unapred.
 • Godine 1736. jedna izdavačka kuća u Beču izdala je prvi kuvar na svetu.
 • Godine 1901. (8. aprila) u Beču je odigrana prva međunarodna fudbalska utakmica.

Ukoliko se odlučite da posetite ovu nesvakidašnju prestonicu, možete koristiti kombi prevoz iz Beograda do Beča. Udahnite miris i dušu ovog grada i prepustite se umetnosti i zabavi koju pruža.

]]>
http://webkomsija.com/bec-umetnost-i-zabava-u-jednom/feed/ 0
Najčešći problemi sa slivnikom na podu http://webkomsija.com/najcesci-problemi-sa-slivnikom-na-podu/ http://webkomsija.com/najcesci-problemi-sa-slivnikom-na-podu/#respond Tue, 16 Jun 2015 15:14:16 +0000 http://webkomsija.com/?p=2039 slivnik

Verovali ili ne, podni slivnik u kupatilu je važniji nego što ste mislili, čak toliko važan, da bez preterivanja možemo reći da može spasiti kuću od poplave. Zaista, ukoliko dođe do pucanja cevi ili prekomernog izlivanja vode, ovaj podni odvod može svu tu vodu usmeriti ka kanalizaciji i spaisiti vas polave i velike štete. Takođe, ovaj slivnik smanjuje pritisak na odvodne cevi. Iako veoma koristan, ovaj slivnik može biti i uzrok problema, te je neophodno održavati ga na propisan način.

Na ovom mestu ćemo pokušati da vam skrenemo pažnju na nekoliko potencijalnih problema na koje valja obratiti pažnju kako bi svoj podni slivnik održavali na ispravan način.

slivnik

 • Neprijatni mirisi

Ukoliko osećate neprijatne mirise ili jak smrad iz svog slivnika, to ukazuje da je slivnik suv. Osim što su ovakvi mirisi veoma neprijatni i često se osećaju u celoj kući, njih prati i pojava insekata što je dodatni problem. Na sreću, ovakav problem se može rešiti krajnje jednostavno. Dovoljno je samo, s vremena na vreme, doliti malo vode u slivnik, što će makar na kratko ukloniti neprijatne mirise i zaustaviti insekte.

 • Zapušen odvod

Ukoliko se slivnik često preliva, ili se retko isušuje, to je jasan znak da je došlo do njegovog zapušenja. Najčešće je u pitanju zapušenje slivnika usled nagomilane kose i dlaka. Ovakav problem rešićete jednostavnom upotrebom vakuum gume za otpušavanje slivnika. Ono što može napraviti veću nevolju i što će zahtevati intervenciju profesionalaca, jesu komadi sapuna, šampona, nagomilane masnoće, koji se nakupljeni na jednom mestu mogu kristalizovati i napraviti fizičku prepreku normalnom oticanju vode. Za rešavanje ovog problema potrebna je upotreba sajli i specijalizovanih noževa za razbijanje ovakve kristalizovane prljavštine. Drugim rečima, neophodan vam je dobar vodoinstalater.

 • Curenje kanalizacione cevi

Ponekad postoje problemi i kod onih slivnika koji se nikada ne prelivaju vodom i stalno su suvi. Iako vam ovo izgleda normalno i krajnje poželjno, to često nije tako. Ukoliko istovremeno imate nekoliko aktivnih korisnika na mreži, poput veš mašine, mašine za sudove i tuša, logično je očekivati da manja količina vode prelije kroz podni slivnik i izlije se na pod kuptila. Ukoliko se ovo ne dogodi, to verovatno ukazuje na ozbiljnije oštećenje na kanalizacionoj cevi, poput naprsnuća, koje odvodi otpadne vode van cevi u slobodan prostor. Ovo može izazvati puno problema kako vama tako i vašim komšijama. Ovakav problem bez sumnje zahteva intervenciju profesionalnih vodoinstalatera.

 • Izlivanje vode

Vraćanje velike količine otpadnih voda kroz slivnik je definitivno najgori mogući scenario. Ponekad, usled velikih kiša, dolazi do manjih ili većih opterećenja kanalizacionih kolektora i izlivanja otpadnih voda. Ovakve polave, bez obzira na intenzitet, veoma su neprijatne i izazivaju puno neprijatnosti, od oštećenja nameštaja do ugrožavanja zdravlja vaše porodice.

Kako biste predupredili ovakve nezgode, redovno proveravajte stanje vaše kanalizacije, što je danas moguće i modernim snimanjem kanalizacionih cevi.

 

 

]]>
http://webkomsija.com/najcesci-problemi-sa-slivnikom-na-podu/feed/ 0
Koliko je prodaja cveća unosan biznis http://webkomsija.com/koliko-je-prodaja-cveca-unosan-biznis/ http://webkomsija.com/koliko-je-prodaja-cveca-unosan-biznis/#respond Tue, 16 Jun 2015 15:13:56 +0000 http://webkomsija.com/?p=2035 flower-shop-101025-02

Kada je prodaja cveća u pitanju i vođenje te vrste posla, pre svega se zna da nema mnogo fizičkog napora, a ako volite cveće ova vrsta biznisa za vas može da bude i uživancija i odličan priliv prihoda. Ali to ipak ne znači da cvećari vode tako lagodan život. Kao i svaki posao, tako i prodaja cveća zahteva određeno vreme i napore. Svi koji se bave ovim poslom moraju da budu spremni i veoma dobro organizovani od trenutka pripreme i gajenja cveća, do trenutka kada ne dođe do prodaje.

Priprema je esencija dobre prodaje

Priprema cveća za prodaju je esencijlni deo prodaje cveća i cvećarstva. Kako bi moglo da se proda cveće mora da bude pre svega sveže. Takođe svaki buket, suza, venac, treba da budu aranžirani po poslednjem trendu. S obzirom na ovu činjenicu potreban je određeni vremenski period obezbeđen za pripremu aranžmana kako bi on bio urađen na najbolji način. Ali ako preterate sa vremenom pripreme onda prodaja cveća može da trpi.

Kako bi priprema za prodaju bila što kraća i efikasnija potrebna je dobra priprema pre toga. Ukoliko koristite ruže, pre aranžiranja svaki cvet očistite od trnja. Potom svaku stabljiku skratite na istu dužinu i to tako da je isečete na dnu pod određenim uglom. Ovo uradite sa oštrim makazama, a biljka će na taj način mnogo lakše i više moći da apsorbuje vlagu.

Sada kada ste očistili od trnja i podrezali vaše ruže, potrebno je da ih položite u toplu vodu čija temperatura ne treba da bude veća od 40 stepeni po celzijusu. Ako ih ostavite u ovoj relativno toploj vodi na otprilike dva sta ruže će biti svežije i intenzivnije boje. Pored ruža svako cveće zahteva određenu pripremu pre aranžiranja i pre nego što bude spremno da ode u prodaju cveća.

Posle aranžiranja potrebno je da svaki buket bude umotan u papir namenjen za to ili celofan. Lepo umotan buket pored toga što će duže trajati i biti svež, izgleda mnogo bogatije i zanimljivije, pa samim tim i lepše kada je upakovan.

Koliko vremenski treba posvetiti pažnju pripremi

Velike uspešne firme kojima je prodaja cveća osnovna delatnost, na osnovu svog iskustva savetuju da je dva sata dnevno sasvim dovoljno vremena za odabir, kupovinu i pripremu svežeg cveća. Za sve oni koji kreću u ovu vrstu biznisa ili su na početku, ovo vreme će sigurno biti duže dok ne savladaju sve detalje i ne budu dobro organizovani. Pre svega treba da se savlada rano ustajanje i već ranom zorom treba potražiti kod veleprodavaca najbolje tog dana, jer je tada i ponuda cveća najveća, a potom dobro organizovati pripremu i prodavce.

Kada je direktna prodaja cveća u pitanju treba da odredite lokaciju, ako se radi o cvećari, onda neka vaš lokal bude na nekom prometnom mestu ili blizu raskrsnice ili groblja. Ako ste odlučili da cveće prodajete dostavom ili direktno na ulici onda treba da znate da je za tu vrstu prodaje cveća najidealnije vreme popodne i uveče. Ukoliko će vaši prodavci ipak u dogovru sa restoranima to raditi kod njih, onda je vreme da vaši aranžmani budu spremni najbolje uveče i to u vreme večere. Muškarci su tada najspremniji da kupe cvet za svoju pratnju.

]]>
http://webkomsija.com/koliko-je-prodaja-cveca-unosan-biznis/feed/ 0
Zašto je malim preduzećima potreban poslovni softver? http://webkomsija.com/zasto-je-malim-preduzecima-potreban-poslovni-softver/ http://webkomsija.com/zasto-je-malim-preduzecima-potreban-poslovni-softver/#respond Tue, 16 Jun 2015 15:13:33 +0000 http://webkomsija.com/?p=2028 poslovni softver

Takozvana mala i srednja preduzeća se u današnje vreme elektronskih verzija poslovanja i komunikacije sve lakše odlučuju da instaliraju poslovni softver za sopstvenu delatnost, i to ne bez raloga. Ovakva vrsta podrške malom i srednjem biznisu donosi značajne beneficije, te sve više firmi preuzima ovakav model izvršavanja svih onih aktivnosti koje su u sklopu prodaje, marketinga i nabavke, bez obzira na to koja je oblast dominantna za njihovo poslovanje. Mnoge su prednosti koje poslovni softver poseduje, a mi ovde navodimo samo neke od njih.

Ušteda

Ušteda novca treba da bude na prvom mestu kada je u pitanju donošenje odluke za prelazak na poslovni softver, i to iz više razloga. Na prvom mestu je ušteda poštanskih troškova za slanje profaktura i faktura, koje se uz pomoć ovog programa mogu slati i elektronski. Sama izrada dokumenata uz poslovni softver takođe postaje neuporedivo jeftinija, jer nema potrebe za štampanjem i sličnim aktivnostima, kao što i arhiviranje biva mnogo jednostavnije. Možda Vam ovi troškovi deluju kao sitni i zanemarljivi, ali njihov zbir na godišnjem nivou može predstavljati značajnu uštedu koju možete uložiti u nešto bitnije za svoje poslovanje.

Brzina i jednostavnost komunikacije sa klijentima

Ušteda vremena takođe predstavlja jednu od olakšica koje donosi poslovni softver. Komunikacija sa klijentima može biti neuporedivo jednostavnija i brža, jer ćete biti u prilici da bilo koju vrstu dokumenta elektronski pošaljete, te da ona gotovo u istom trenutku stigne onome kome je namenjena, umesto čekanja na poštu ili dugih razgovora telefonom.

Laka dostupnost informacija

Poslovni softver memoriše i sve klijente sa kojima firma sarađuje, što predstavlja bitnu stavku za sve one koji se bave marketingom, jer postoji mogućnost formiranja tačnih ciljnih grupa za određene vrste proizvoda ili usluga kojima se preduzeće bavi, bez obzira na svoju veličinu, odnosno pripadnost malim ili srednjim firmama. Takođe, sama pretraga arhive je neuporedivo lakša – kako se sve čuva elektronski, to je i samo pretraživanje i pronalazak informacija potrebnih u određenom trenutku mnogo jednostavniji i brži.

Poslovni softver vrši analizu poslovanja

Podršku analizi određenog perioda poslovanja, najčešće mesečnog, kvartalnog ili godišnjeg, može dati poslovni softver mnogo pouzdanije od našeg rada na ovakvim poslovima. Izrada izveštaja inače bi uzimala mnogo vremena i rada, te truda oko pažljive obrade svakog detalja, dok ova vrsta programa prema vašim potrebama daje odličan pregled prethodnog vremena, na osnovu kog možete donositi zaključke o prednostima i manama svog biznis plana, te poboljšanju slabijih aspekata i održavanju onih jakih.

Egzaktna obrada podataka

Poslovni softver vrši tačnu obradu podataka potrebnih za vaše poslovanje, iznoseći egzaktne sume, obračunavajući eventualne popuste, poštanske i druge troškove dostave ili pak stavke usluga, kao što se može podesititi i prema određenom klijentu za kog će važiti posebni uslovi naplate ili nekog drugog vida olašica. Potpuno oslanjanje na ljudski faktor u ovakvim segmentima bi moglo rezultirati greškama, te propustima koje bi bilo teško ispraviti i dalje funkcionisanje vratiti na stari kolosek. Gubici i neslaganja takođe se pokazuju kao neuporedivo manji u onim firmama koje koriste poslovni softver, te treba voditi računa o svim beneficijama koje on pruža, kako bi se i samo poslovanje preduzeća dalje razvijalo.

]]>
http://webkomsija.com/zasto-je-malim-preduzecima-potreban-poslovni-softver/feed/ 0
Šta obeležavaju dani Beograda? http://webkomsija.com/sta-obelezavaju-dani-beograda/ http://webkomsija.com/sta-obelezavaju-dani-beograda/#respond Tue, 16 Jun 2015 15:13:05 +0000 http://webkomsija.com/?p=2019 kalemegdan

Skupština grada Beograda je još 26. decembra 2002. odlučila da se period između dva značajna datuma u istoriji Beograda svake godine obeležava kao „Dani Beograda“. Ta dva značajna datuma su 16. april, dan kada je slovensko ime Beograd prvi put pomenuto u jednom pisanom dokumentu (pismu pape Jovana VIII bugarskom knezu Borisu) 878. godine; i 19. april 1867. Godine kada je poslednji turski komandant Ali Riza-paša simbolično predao ključeve Knezu Mihailu na beogradskoj tvrđavi. Tada je, prekidom viševekovne turske okupacije, Beograd zvanično ponovo postao srpski grad.

kalemegdan

Beograd je u svojoj dugoj i burnoj istoriji često menjao i imena i gospodare. Od trećeg veka, kada je keltsko pleme Skordisci na ušću Save u Dunav osnovalo utvrđenje Singidunum, grad na „raskšću svetova“ osvajali su mnogi: Vizantinci, Gepidi, Goti, Sloveni, Avari, Franci, Bugari, Mađari, Turci, Austrijanci, Nemci… Svaki od vladara davao mu je i svoje ime: Singedon, Nandor, Fehervar, Nandor Alba, Alba Graeca, Grieschisch Weisenburg, Alba Bulgarica, Taurunum, pa do nesuđenog imena Prinz Eugenburg koje su mu namenili Nemci 1941. godine. Ipak, najduže traje njegovo slovensko ime – Beograd. Britanska enciklopedija gradova ga opisuje kao grad “oko koga je vođeno najviše bitaka, ali i grad sa najviše simboličnih imena: Breg borbe i slave, Breg za razmišljanje, Kuća ratova, Misir Rumelije, Kuća slobode, Vrata Istoka – kapija Zapada”.

Najduže je bio pod vlašću Turaka: od 1521. do 19. aprila 1867. godine. Ferman o predaji grada, kako je zapisano u Istoriji Beograda, svečano je obnarodovan na Kalemegdanu u prisustvu srpskih velikodostojnika, predstavnika velikih sila, srpske i turske vojske i celokupnog beogradskog građanstva. To je bio najsvečaniji dan za Beograd. Varoš je bila okićena cvećem i zastavama, a pred sadašnjim pozorištem, na Terazijama, u Savamali i na drugim mestima bile su podignute trijumfalne kapije. Pošto je pročitan ferman, Knez je projahao između srpske i turske vojske i otišao u grad, gde mu je zapovednik beogradske tvrđave Ali Riza-paša na simboličan način predao ključeve srpskih gradova (pored Beograda, uručeni su mu i ključevi Užica, Šapca, Smedereva, Kladova i Soko Grada).

NAGRADE GRADA BEOGRADA

dani beograda

U okviru svečanog obeležavanja “Dana Beograda”, svake godine dodeljuju se Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih i Nagrada grada Beograda “Svetislav Stojanović’. Nagrada grada Beograda dodeljuje se stvaraocima za najvednija dostignuća u Beogradu u oblastima: umetnosti, nauke, medicine, arhitekture i urbanizma, poljoprivrede, novinarstva, obrazovanja, sporta, za herojsko delo, za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju grada Beograda, kao i specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad Beograda. Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih dodeljuje se učenicima i studentima za najvrednija ostvarenja u naučnom i umetničkom radu. Nagrada grada Beograda “Svetislav Stojanović“ dodeljuje se pojedincu i vatrogasnoj jedinici za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara na teritoriji grada Beograda.

U ovogodišnjoj manifestaciji učestvovalo je oko 10,000 građana. Organizatori kažu da su se Beograđani i ovog puta odazvali u velikom broju. Muzeje Beograda je prvog dana u okviru programa „U ritmu istorije“ posetilo oko 1.200 ljudi. Veliko interesovanje je bilo i za program „U ritmu muzike“, pa je u Knez Mihailovoj bilo dosta publike u trenucima nastupa bendova.

Pored ovih, Beograđani su imali priliku da posete ukupno 40 programa obogaćenih kulturnim, istorijskim i muzičkim sadržajima.

Beograd je grad u kome se stalno nešto dešava, zato i jeste među omiljenim gradovima u očima mnogih turista. Za vreme, a i van ovakvih manifestacija, Beograd je idealan za kraće i duže posete. Apartmanski smeštaj Beograd nudi u najprometnijim delovima grada. S obzirom da je prioritet mnogih turista da im je smeštaj u centru Beograda, uređene i moderne apartmane možete naći i tu.

]]>
http://webkomsija.com/sta-obelezavaju-dani-beograda/feed/ 0
Najlakši način za pronalaženje ukradenog ili izgubljenog telefona http://webkomsija.com/najlaksi-nacin-za-pronalazenje-ukradenog-ili-izgubljenog-telefona/ http://webkomsija.com/najlaksi-nacin-za-pronalazenje-ukradenog-ili-izgubljenog-telefona/#respond Tue, 16 Jun 2015 15:12:27 +0000 http://webkomsija.com/?p=2015 gde mi je telefon

Android Device Manager (ADM) je Android aplikacija pomoću koje možete pronaći ili pak kontrolisati vaš izgubljeni telefon. U zavisnosti od nivoa ovlašćenja koje ste podesili možete pronaći svoj telefon na mapi, naterati ga da zvoni maksimalnom jačinom zvuka (čak i ako je zvono isključeno), promeniti šifru za otključavanje telefona ili čak obrisati sve podatke sa telefona.

Od skoro preko ove aplikacije možete pozvati svoj uređaj ili poslati poruku kako biste ubedili pronalazača da vam vrati vaš telefon. Ovo je jedna od onih aplikacija za koje se nadate da vam nikada neće zatrebati, ali u svakom slučaju dobro je biti spreman. Takođe, ova aplikacija je korisna i ako ste zaturili telefon (ili vam je neko sakrio isti), a zvono je ugašeno.

Ovaj koncept je od skoro unapređen i moguće je koristiti ga i bez instalacije Android aplikacije. Sada je dovoljno da u Google pretrazi ukucate “find my phone” i u vrhu pretrage ćete dobiti jedan krajnje zanimljiv rezultat.

gde mi je telefon

Jedini uslov za korišćenje ove funkcije je da uređaj sa koga vršite pretragu i izgubljeni telefon budu ulogovani na isti Google nalog. Nije problem ni ako imate više uređaja, jer postoji ocija za biranje uređaja koji želite da pronađete. Treba pomenuti i da preciznost pokazivanja telefona na mapi varira i uglavnom je od 10 do 20 metara. Ali u svakom slučaku znaćete otprilike gde vam je telefon, i uvek možete uključiti zvono kako biste mogli brzo da nađete svoj telefon u sobi.

Razni razvojni timovi su se već bavili izradom Android aplikacija koje se koriste u ove svrhe (Where’s my Droid, Plan B, Android Lost, AntiDroidTheft…), ali ova Google-ova aplikacija se svakako izdvaja zbog svoje jednostavnosti, a i potpuno je besplatna. Šta vi mislite o ovoj aplikaciji i da li vi koristite neku sličnu Android aplikacija?

]]>
http://webkomsija.com/najlaksi-nacin-za-pronalazenje-ukradenog-ili-izgubljenog-telefona/feed/ 0
Zlatibor – Lekovita planina u srcu Srbije http://webkomsija.com/zlatibor-lekovita-planina/ http://webkomsija.com/zlatibor-lekovita-planina/#respond Wed, 15 Apr 2015 12:57:09 +0000 http://webkomsija.com/?p=2007 zlatiborsko jezero

Zlatibor je planina u srcu Srbiji, jedna od omiljenih svima u svakom period godine, predeo izuzetne lepote, koji krasi prijatna klima, blago podneblje, široki pašnjaci i proplanci, planinski potoci i bujni, zlatni borovi po kojima je ova planina i dobila ime. Nalazi se na 230. Kilometru od Beograda, na magistralnom putu Beograd – Crnogorsko primorje. Njegova prosečna nadmorska visina je oko 1000 m.

Zlatibor je postao turistički centar, omiljen ne samo stanovnicima Srbije, već i ljudima iz celokupnog regiona i sire. Neko dolazi u potrazi za zdravljem, neko za uživanjem ili odmorom, neko za zabavom. Upravo tako, Zlatibor je postao savremen turistički centar koji ima sve što je potrebno za svaki profil turiste. Bilo da volite da odsednete u luksuznom hotelu ili je dovoljan apartmanski smeštaj, svakom koga put nanese na ovu divnu planinu Zlatibor nudi smeštaj po meri.

Zabeleženo je da je Zlatibor primio prve turiste još davne 1750. godine ali je do 19. veka bio simbol za moć i prestiž, a  boravak na ovoj planini bio je moda i luksuz. 19. avgusta 1893. godine, na Preobraženje, na Zlatiboru je boravio kralj Aleksandar Obrenović, vreme od kojeg ovde započinje organizovan razvoj turizma.

zlatiborsko jezero

Ova planina je izuzetno poznata i po svojoj lekovitosti. Svež planinski vazduh, blaga klima na ovoj nadmorskoj visini svakako su faaktori koji umnogome trenutno poboljšavaju zdravlje. Nad Zlatiborom se sudaraju planinske i morske struje koje takođe pozitivno utiču na zdravlje (posebno ubrzavaju lečenje plućnih i srčanih bolesti, bolesti štitaste žlezde i malokrvnosti).

Zlatibor je prepun kulturno-istorijskih spomenika koji se nalaze u njegovoj okolini i čine svaku šetnju zanimljivom. Ukoliko malo zađete u neki predeo, samo možete otkriti nova mesta predivne lepote, ali i istorijskog značaja. Nadamo da ćete naći i vi naći vremena da otkrijete upravo ove delove Zlatibora.

Znamenitosti okolnih mesta

Mokra Gora i muzejsko-turistički kompleks Šarganska osmica.

Muzej Staro selo u selu Sirogojno na nekih 30 km od Zlatibora. To je muzej na otvorenom i predstavlja običaje i stambenu kulturu Zlatiborskog sela. Tokom sezone organizuju se likovni, književni, muzički i drugi susreti, izložbe, predavanja i letnje škole.

muzej staro selo

Manastir Uvac u selu Stublo u zaseoku Uvac. Na stranicama jedne knjige iz 1622. godine pronađen je podatak da je hram posvećen Rođenju Presvete Bogorodice. Na malu Gospojinu 1995. godine manastir je ponovo oživeo posle dva i po veka.

Stopića pećina nalazi se u selu Rožanstvu, 18 km od magistralnog puta Užice-Zlatibor.

U blizini se nalaze i:

Crkva brvnara u Dobroselici,

Crkva brvnara u Donjoj Jablanici,

Crkva brvnara u Kućanima,

Crkva u Sirogojnu,

Rodna kuća Dimitrija Tucovića.

Pored ovih, Zlatibor nudi i brojne druge zanimljivosti, samo je potrebno da malo dublje zavirite i sigurno ćete pronaći zanimljiv kutak, saznati neku neverovatnu istorijsku činjenicu, naučiti nešto novo o srpskoj tradiciji i načinu života u ovom delu Srbije.

]]>
http://webkomsija.com/zlatibor-lekovita-planina/feed/ 0
Budimpešta – idealna vikend destinacija http://webkomsija.com/budimpesta-vikend-destinacija/ http://webkomsija.com/budimpesta-vikend-destinacija/#respond Wed, 15 Apr 2015 12:55:01 +0000 http://webkomsija.com/?p=2001 most u Budimpesti

Sigurno ste od velikog broja ljudi čuli samo pozitivne utiske o Budimpešti, stoga, ako niste do sad, toplo preporučujemo da je posetite što pre.

Budimpešta je prestonica koju sa razlogom krasi epitet „Kraljica Dunava“, jer je jedan od najlepših gradova smeštenih na obe obale ove velike reke. Ovaj grad je ujedinjenjem Budima, Pešte i Starog Budima (Obuda) 1873. godine postao ono što je danas, grad predivne arhitekture, koji nudi za svakog turistu kutak koji će mu prirasti srcu i zbog kojeg će stalno želeti da mu se vrati.

budapest

Danas ima oko 2,5 miliona stanovnika. 2012. godine je proglašena za najzabavniji grad u regionu. Od Beograda je deli 378 kilometara, koje vrlo lako možete preći udobnim kombi prevozom do Budimpešte ili na neki drugi način, u sopstvenoj režiji. Ova, sada evropska metropola, pre svega važi za grad umetnosti i predivnih dela arhitekture nastalih mešavinom baroka, neoklasicizma i secesije.

Najprepoznatljiviji simbol je velelepno zdanje Parlamenta. Ova zgrada je sedište Narodne skupštine Mađarske, jedna je od najstarijih zakonodavnih zgrada u Evropi. Nalazi se na obali Dunava, na trgu Lajoša Košuta i trenutno je najveća građevina Mađarske. Poznata je po tome što čuva krunu Sv. Stjepana i otvorena je za posete turista.

Sledeća tačka koju nijedan turista ne propušta je Trg heroja, svojevrstan muzej na otvorenom, koji krase statue najznamenitijih Mađara i, u njegovom samom centru, milenijumski stub sa arhanđelom Gavrilom na vrhu. Laganom šetnjom, stiže se do dobro poznate ulice Vaci, pešačke zone sa prodavnicama svih vrsta, kafićima, restoranima, otvorenim štandovima na kojima uvek možete pojesti porciju dobrog gulaša.

Meštani uvek preporučuju obilazak gradskih mostova, kojih ima devet! Nisu dugački, većinu ćete sa uživanjem preći pešice. Jedan od najlepših je Lančani most. Legenda kaže da je njegov graditelj, Adam Klark, bio toliko vezan za svoje delo da je, prilikom ceremonije otvaranja, 1849. godine, kada je neko uzviknuo da statue lavova na početku mosta nemaju jezik, on izvršio samoubistvo skočivši u Dunav.

Osim mostova, Budimpešta je poznata po svojim tvrđavama na Budimu. Citadela, Budimski dvorac, Ribarska kula, predeli su sa kojih se pruža veličanstven i nezaboravan pogled na Dunav i severni deo Pešte.

Grad je idealan da u njemu provedete vikend. Poželjno je da se tamo uputite kada je lepše vreme, kako biste mogli da uživate u arhitekturi prelepih građevina koje ćete u toku šetnje sretati na svakom koraku!

most u Budimpesti

Nakon predivne šetnje, utisak se još više poboljša kada ga zasladimo parčetom žerbo torte u istoimenoj poslastičarnici, najstarijoj u Evropi. Ona se nalazi na Veresmarti trgu. Mađari neguju kult slatkiša još iz vremena Austro-ugarskog carstva, pa osim žerbo kocki, možete pojesti i „esterhazi“, „saher“ ili „doboš“ tortu u nekoj od poslastičarnica.

Ukoliko se odlučite za ovo sjajno vikend ili duže putovanje, tu je moderni kombi prevoz.

]]>
http://webkomsija.com/budimpesta-vikend-destinacija/feed/ 0
Od sada možete odabrati naslednika vašeg Facebook profila http://webkomsija.com/odabrati-naslednika-facebook-profila/ http://webkomsija.com/odabrati-naslednika-facebook-profila/#respond Fri, 27 Mar 2015 20:04:35 +0000 http://webkomsija.com/?p=1983 legacy contact

Facebook je nedavno uveo jednu morbidnu ali u isto vreme praktičnu i logičnu mogućnost, ostavljanje Facebook profila „u nasledstvo“. Ova novina je samo još jedan dokaz da društvene mreže postaju sastavni deo naših života.

Stanje Facebook profila nakon smrti korisnika sve do skoro bilo je donekle nedefinisano. Nakon dokazivanja smrti, profil preminulog korisnika bio bi jednostavno zamrznut iako ponekad postoji realna potreba porodice ili nekog bliskog prijatelja da pristupi njegovom profilu.

legacy contact

Pošto nas pre ili kasnije, sve nas čeka isto bilo je neophodno da se ovo područje malo bolje definiše. Naravno, besmisleno bi bilo imenovati naslednika Facebook naloga pomoću testamenta i upravo zbog toga je Facebook odlučio da se pozabavi ovim problemom.

Ukoliko ste razmišljali o tome da nekome ostavite profil „u nasledstvo“, sada to i možete učiniti. Ova opcija se u originalu zove „Legacy Contact“, i svodi se na jednostavan izbor osobe koje koja će moći da pristupi profilu pokojnog korisnika. Ukoliko pak ne želite da ostavite svoj nalog nekome, postoi i mogućnost brisanja nalo a nakon smrti.

Da biste odabrali naslednika dok ste ulogovani na vaš Facebook nalog odaberite Settings, zatim Security i na kraju Legacy Contact. Naslednik profila će imati ograničen pristup nalog, pa tako neće moći da čita privatne poruke što je sasvim opravdana odluka Facebooka. Naslednik profila će moći da promeni fotografiju na profilu, objavi tzv. spomen poruku, odgovori na nove zahteve za prijateljstvo i preuzme arhivu postojećih postova i fotografija…

Facebook legacy contact

Međutim, Facebook nije prvi koji je uveo ovu opciju, jer Gmail i Hotmail već neko vreme imaju mogućnost izbora osobe koja će moći da pristupi nalogu korisnika nakon smrti, dok Twitter nudi samo opciju gašenja profila u slučaju nečije smrti. Ipak, može se očekivati da će i Twitter uvesti ovu opciju, kako bi opstao u trci za najpopularniju društvenu mrežu, jer što je društvena mreža popularnija veći je i profit koji ostvaruje pomoću internet marketinga.

]]>
http://webkomsija.com/odabrati-naslednika-facebook-profila/feed/ 0
Kreativno i ekonomično preuređenje dečije sobe http://webkomsija.com/kreativno-ekonomicno-preuredenje-decije-sobe/ http://webkomsija.com/kreativno-ekonomicno-preuredenje-decije-sobe/#respond Fri, 27 Mar 2015 19:59:04 +0000 http://webkomsija.com/?p=1977 sobe za decu

Vaše dete boravi u sobi koja nije prilagođenja njegovim željama ni potrebama? Želite da ga nagradite za  trud u školi ili povodom rođendana? Podelićemo sa vama par saveta kako da promenite i osvežite prostor vašeg deteta i unesete novu radost u njegovu svakodnevnicu. Pripremite dobru volju, a mi ćemo pokušati da vam pomognemo sa savetima koji će vam dati inspiraciju i pokrenuti kreativnost, a pritom ćemo vas posavetovati kako i da na što ekonomičniji način sprovedete renoviranje u delo.

Ono što je najbitnije na početku svakog projekta je jasno razrađen plan i ideje. Detaljno osmišljen plan vam bitno može uštedeti ne samo vreme već i novac. Na početku plana najbitnije jeste da se odlučite koja tema dečijeg prostora vi i vaše dete želite da bude.

Najbolje bi bilo da krenete sa promenom boja. Pažljivo pogledajte sa vašim detetom paletu boja za zidove i odaberite onu koja se najlepše slaže uz vašu zajedničku zamisao. Pošto je dečija soba u pitanju, najbolje bi bilo da se okrenete pastelnim, nežnim bojama, jer će se one najlakše uklopiti sa dekoracijama i nameštajem. Ukoliko vaše dete neku boju posebno voli, a intenzivna je, njome ofarbajte jedan zid u sobi, na primer zid koji će biti u kutku za igru.

decija soba

Vaše dete voli da crta i ti crteži za vas imaju izuzetnu vrednost? Takođe želite i da podstaknete njegovu umetničku stranu? Savetujemo vam da od njegovih crteža napravite malu galeriju na jednom zidu sobe. To će prostoriji dati poseban ličan pečat, a detetu će mnogo značiti kao podrška i motivacija da i dalje slobodno izražava svoju kreativnost. Možete uramiti i slike vašeg deteta hronološkim redom raspoređene. To će svakako i vama i njemu biti prelepa uspomena.

Danas postoji veliki izbor jeftinih i zanimljivih nalepnica za zid. Ukoliko vaše dete posebno voli nekog crtanog lika ili prirodu, cveće i slično, kupite mu nalepnicu za zid sa tom temom i ono će se automatski osećati lepše u svojoj novoj sobi.

uredjenje decije sobe

Ukoliko ste umetnički nastrojeni, možete i sami, ili zajedno sa svojim detetom iscrtati zidove prostorije. Najlepše je kada i vi i vaše dete znate da ste svojim rukama doprineli uređenju nekog prostora. To će svakako biti još jedna lepa aktivnost koja će produbiti vaš odnos.

Zamena ili dekoracija zavesa je takođe jedan od zgodnih načina da unesete lepu promenu u sobu vaše dece. Možete već postojeće zavese dekorisati sa mašnicama, koje se jako lako prave, ili pomoću dugmadi, tračicama ili čak komadima nakita. Ukoliko želite, možete promeniti zavese, a danas ih ima u raznim bojama, sa raznim temama, baš kao i nalepnice za zid, koje mogu biti u skladu sa željama vašeg deteta.

Nova vesela posteljina će bitno promeniti dečiju sobu. Danas postoji veliki izbor dečije posteljine sa likovima iz crtaća ili raznim lepim dečijim dekoracijama. Možete kupiti i nove jastuka za krevet i pod, koji će kao iI svakom detetu, poslužiti kao dodatno oruđe za igru.

sobe za decu

Dolazimo i do onog malo ozbiljnijeg dela. Možete promeniti raspored postojećeg nameštaja što će sobi doneti sasvim neku novu energiju. Isto tako možete i nameštaj zameniti komadima nameštaja iz ostatka stana koje možete prilagoditi potrebama vašeg deteta. Vaš stari pisaći sto možete prefarbati u drugu boju i dodati mu neke sitne dekoracije i od njega napraviti sasvim nov komad nameštaja.

Ono što je svakom roditelju bitno jeste organizacija stvari. Sobu organizujte po celinama. Jedan deo neka bude određen za igru, drugi za spavanje, treći za učenje i slično. Stvari u sobi odmah organizujte tako da se lako mogu svakog trena odložiti i raspremiti. Kupite ukrasne kutije u koje možete odložiti dečije knjige i igračke i sortirajte ih tako i da dete tačno zna gde šta stoji. Deo za odeću takođe učinite zanimljivijim tako što ćete kupiti na primer zanimljive vešalice za odeću ili tako što ćete dečiji ormar prefarbati, dekorisati sa nalepnicama ili nečim sličnim.

Nadamo se da smo vam pomogli sa prethodnim sugestijama i idejama kako da vratite radost u prostor vašeg deteta i osvežite ga nekom novom energijom. Ono što je najbitnije je svakako da se na početku konsultujete sa vašim detetom, kojeg god bilo uzrasta, kako biste bili sigurni da će ono zaista uživati u novom prostoru.

Autor teksta:

Selena Vignjević

]]>
http://webkomsija.com/kreativno-ekonomicno-preuredenje-decije-sobe/feed/ 0
Dorćol – srce Beograda http://webkomsija.com/dorcol-srce-beograda/ http://webkomsija.com/dorcol-srce-beograda/#respond Wed, 18 Mar 2015 12:22:44 +0000 http://webkomsija.com/?p=1967 kelemegdan

Dorćol je jedan od od najlepših i najstarijih delova Beograda i ima posebno mesto u srcu Beograđana, kao i turista koji su ga bar jednom posetili. Uvek se po svojoj karakterističnoj arhitekturi i duhu na poseban način isticao. U njemu je i dan danas očuvan taj neki specifičan duh starog Beograda koji mu daje posebnu draž. Mnogi ga smatraju Menhetnom Beograda, a u njemu imati stan danas je jasan pokazatelj statusa. Njegovi starosedeoci uglavnom su članovi malobrojnih preostalih starih beogradskih porodica.

Obuhvata deo grada između Studentskog trga, Beogradske tvrđave, Bulevara Despota Stefana Lazarevića i Dunava. Deli se na dva dela, na gornji i donji Dorćol. Njegovim najlepšim i karakterističnim delom se smatra njegov donji deo koji se prostire od ulice Cara Dušana do Dunava.

kelemegdan

O njemu i njegovoj istoriji postoje mnogi mitovi i legende. Danas nažalost, s obzirom na istorijske promene kroz koje je prošao, pogotovu u toku Drugog svetskog rata do kojeg je bio mesto koje je okupljalo više različitih nacionalnosti, postoji malo članova njegovih najstarijih porodica koje bi mogli te priče da ispričaju na autentičan način.

Ime su mu dali Turci po njihovom izrazu Dörtyol koji označava “četiri puta”. U to vreme je Dorćol bio raskrsnica četiri trgovačka puta koji su vodili ka Dubrovniku, Beču, Vidinu u Bugarskoj i Istanbulu. U to vreme je bio trgovinski centar regiona.

Do Drugog svetskog rata veliki broj jevrejskih i nemačkih porodica je živelo u ovom delu Beograda. Sefardski Jevreji su Dorćol naselili u 15. i 16. veku, dok su se mnoge nemačke porodice doselile u periodu austrougarske vladavine. Nakon oslobođenja je izuzetno mali broj ovih porodica ostao u svojim staništima.

Najatraktivniji deo Dorćola je svakako njegov donji deo, jer se nalazi tik uz Dunav. Ovaj deo je pogotovu lep u toku proleća i jeseni zbog šetališta i fantastičnog pogleda na reku. Turisti najviše vole da posete i fotografišu deo oko Nebojšine kule i Spomenika oslobodiocima Beograda. Jedna od najlepših manifestacija koje se ovde organizuje je čuveni Serbia Open koji je rado praćen i od strane Beograđana i od strane turista.

nebojsina kula

Jedino što kvari izgled Dorćola je pomalo neugledna industrijska zona. U budućnosti je u planu da se ovaj deo redizajnira i od njega napravi lepa i moderna marina.

Stari Beograd je zadržao svoj šarm po kome je bio poznat i u prošlosti. Jedan od predstavnika njegovog čuvenog šarma je svakako najstarija kuća u gradu koja se nalazi u ulici Cara Dušana 10 koja je izgrađena u baroknom stilu i to davne 1727. godine.

Ono što Beograđani svakom turisti preporučuju da poseti na Dorćolu je Beogradski zoološki vrt, koji se nalazi u srcu Kalemegdana. Zanimljivo je prošetati ulicom Cara Dušana i videti i Prvu beogradsku gimnaziju koje je još u 19. veku bila jedna od najznačajnihih obrazovanih ustanova u Srbiji. Mnogi političari, književnici i drugi učeni ljudi su završili upravo ovu gimnaziju. Ljubitelje nauke će sigurno zanimati da posete i Muzej nauke i tehnike koji se nalazi u neposrednoj blizini i koji predstavlja riznicu više od 5 hiljada različitih objekata.

O multinacionalnoj prošlosti Dorćola će posvedočiti i jevrejski muzej koji se nalazi u ulici Kralja Petra koji je danas jedino mesto na kojem je očuvana nekadašnja imovina jevrejskih porodica koje su tu nekada živele. Nekada je na tlu Dorćola bilo i više od stotinu džamija koje su u ratnim vremenima spaljene. Jedina preostala je džamija u Gospodar Jevremovoj ulici.

Ukoliko biste želeli da više saznate o istoriji Dorćola i njegovim tekovinama, kao i  generalno o bogatoj istoriji Beograda i spoznate njegovu pravu lepotu, nudimo vam odličan izbor apartmanskog smeštaja u srcu Beograda.

Autor teksta:

Selena Vignjević

]]>
http://webkomsija.com/dorcol-srce-beograda/feed/ 0
Koje stavke treba da ispuni profesionalan bend za svadbe http://webkomsija.com/koje-stavke-treba-da-ispuni-profesionalan-bend-svadbe/ http://webkomsija.com/koje-stavke-treba-da-ispuni-profesionalan-bend-svadbe/#respond Wed, 18 Mar 2015 12:08:25 +0000 http://webkomsija.com/?p=1963 bend za svadbe

Upustili ste se u oraganizaciju svog venčanja i uspešno ste uspeli da isplanirate gotovo sve stavke koje ona podrazumeva: kupovinu venčanice i odela, izbor burmi, sastavljen spisak gostiju, zakazivanje sale, odlučili ste se za tortu i posluženje… Ostalo je još samo da dogovorite bend za svadbe i skoro sve obaveze su privedene kraju. Ipak, pri ovom izboru morate biti posebno obazrivi, jer je muzika verovatno najbitniji segment vaše proslave. Mi vam skrećemo pažnju na uslove koje jedan bend za svadbe mora da ispuni kako bi se nazvao profesionalnim, što će ujedno biti i garancija da će vaš najsrećniji dan teći po planu, a gosti biti veseli i razigrani.

bend za svadbe

Širok repertoar pesama

Na našim svadbama je uobičajeno da se pevaju pesme različitih muzičkih žanrova, te valja da najpre ustanovite da li bend za svadbe za koji ste se odlučili ima u svom repertoaru numere kako pop i rock melodija, tako i starogradske muzike i (prema vašim afinitetima) novokomponovanih nota. Kako biste izašli u susret različitim ukusima svojih zvanica, te svima omogućili dobar provod, obavezno proverite sa muzičarima da li umeju da odgovore na ovaj zahtev.

Vokalne sposobnosti pevača

U širokoj ponudi bendova za svadbe svakako da ima i onih malo lošijih, te ne bi bilo loše da se unapred uverite u vokalne sposobnosti pevača i pevačice, čiji će glas uveseljavati goste i pružiti im potpun užitak, a to naravno nikako ne bi mogle da budu osobe kojima bi se svako malo omakao poneki falš. Takođe, oni bi svakako morali da znaju da iznesu numere različitih muzičkih pravaca, kako bi atmosfera bila podjednako dobra i onda kada se pevaju balade i onda kada se pevaju brže stvari.

Uvežbanost benda za svadbe

Da li članovi benda za svadbe funkcionišu kao jedan, najlakše ćete proveriti ako se potrudite da ih ranije čujete na nekoj svirci ili putem elektronskih medija. Njihova uvežbanost je ono što će nositi slavlje, te ne treba zanemariti ni ovaj segment, pogotovo što je danas dostupna mogućnost da ih čujete makar na You tube – u, kako biste bili sigurni u njihovu profesionalnost.

Muzička oprema i ozvučenje

Svaki profesionalni bend za svadbe poseduje svoju visokokvalitetnu opremu, kako bi osigurao da će zvuk koji daje moći da se podjednako dobro čuje u svim delovima sale, te da neće zakazati onda kada se to najmanje očekuje. Instrumenti su takođe ono što mora odgovoriti visokim zahtevima, te posebno obratite pažnju prilikom pregovora i na ovaj element, jer je sasvim sigurno da izvođenje umnogome zavisi i od njihovog kvaliteta.

Šarm muzičara

Pored vokalnih i instrumentalnih sposobnosti, muzičari bi trebalo da poseduju i određenu dozu šarma, kako bi bili u stanju da animiraju publiku i sa njom ostvare kvalitetnu komunikaciju. Veseli izvođači, koji će umeti da na origanalan i duhovit način najave tortu ili prvi ples, svakako će ostaviti dobar utisak i od vaše svadbe napraviti veselje za pamćenje. Svaki iskusan bend za svadbe bi trebalo da ume da podigne publiku na noge i ovim malim potezima, te bi možda bilo dobro da prilikom dogovora zatražite da pogledate snimak sa neke svadbe na kojoj su članovi benda svirali.

]]>
http://webkomsija.com/koje-stavke-treba-da-ispuni-profesionalan-bend-svadbe/feed/ 0
Nastavlja se dominacija Android i iOS operativnih sistema http://webkomsija.com/nastavlja-se-dominacija-android-i-ios-operativnih-sistema/ http://webkomsija.com/nastavlja-se-dominacija-android-i-ios-operativnih-sistema/#respond Thu, 05 Mar 2015 16:40:49 +0000 http://webkomsija.com/?p=1956 android i ios

U 2013. operativni sistemi Android i iOS su zajedno pokrivali tačno 93.8% tržišta pametnih uređaja. Iako su prigrabili ubedljivo najveći “deo kolača” oni se ne zaustavljaju, pa i dalje uvećavaju svoj udeo i približavaju se totalnoj dominaciji po pitanju operativnih sistema.

Dovoljno je reći da je u poslednjem kvartalu 2014. godine 95,6% uređaja koji su isporučeni šitom sveta radi pomoću Android ili iOS operativnog sistemu. Ako u obzir uzmemo celu 2014. godinu, isporučeno je ukupno 2,4 milijarde mobilnih uređaja, a 96,3% tih uređaja koristi jedan od ova dva operativna sistema.

android i ios

Zašto je to tako? Za opstanak na samom vrhu Android pre svega treba da zahvali velikom broju novih proizvoda koji koriste ovaj operativni sistem, kao i velikoj dostupnosti (pre svega cenovnoj) ovih uređaja. Treba napomenuti i veliki broj timova koji rade na izradi Android aplikacija iz raznih oblasti, koje nam svakodnevno olakšavaju život. Kada se sve ovo spoji, dobija se dobitna kombinacija koja Android drži na samom vrhu.

Što se tiče Apple-a i iOS operativnog sistema, njihova glavna konkurentska prednost i dalje je prestiž. Nakon predstavljanja nove linije iPhone uređaja, udeo iOS-a je naglo porastao.

Ramon Lamas iz International Data Corporation-a poručuje da će borba za prevlast na polju operativnih sistema u 2015. godini biti žestoka, zbog toga što je Apple ušao u područje phableta (telefon i tablet u jednom), oblast u kojoj Android do sada nije imao gotovo nikakvu konkurenciju. Tržište phableta je u usponi i svakako se očekuje da će ovde Apple “preoteti” deo Android korisnika.

Što se tiče ostalih operativnih sistema Windows phone i BlackBerry se takmiče za treće mesto. Oni su podbacili u 2014. godini i očekuje se njihov napredak ove godine. Rast se očekuje pre svega od Microsoft-ovog operativnog sistema, koji će na tržište uskro izaći sa jeftinijim varijantama Lumije, koja će koristiti najnoviji Windows 10.

 

 

 

]]>
http://webkomsija.com/nastavlja-se-dominacija-android-i-ios-operativnih-sistema/feed/ 0
Sarajevo – biser Balkana http://webkomsija.com/sarajevo-biser-balkana/ http://webkomsija.com/sarajevo-biser-balkana/#respond Mon, 23 Feb 2015 19:44:03 +0000 http://webkomsija.com/?p=1942 sarajevo 3

Čuveni američki časopis National Geographic je 2014. godine Sarajevo svrstao u top 20 svetskih destinacija koje bi trebalo posetiti i to sa razlogom. Ovaj prelepi grad je prestonica Bosne i Hercegovine i predstavlja savršen spoj između Evrope i Istoka. U njemu se preprliću uticaji vizantijskog i otomanskog carstva Istoka kao i uticaji ugarskog, mletačkog i rimskog carstva Zapada. Svi pomenuti uticaji su u njemu ostavili neverovatan trag koji je jako teško izbrisati i posle toliko vekova i nedaća kroz koje je ovaj grad do sada prošao. Ono što ga najviše čini autentičnim jeste spoj raličitih kultura, tradicija i religija, taj savršeno nesavršeni spoj koji ga čini tako posebnim. Ukoliko ste ikada šetali Sarajevom, osetili ste verovatno kako svaki njegov pločnik, svaki delić kaldrme priča svoj deo priče, deo njegove istorije.

sarajevo

Sarajevo je ne samo glavni već i najveći grad Bosne i Hercegovine, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine kao i centar kantona Sarajevo. On je pored toga i politički i kulturni centar BiH. Ukoliko želite da upoznate samo srce BiH i zaista saznate nešto više o istoriji i kulturi bosanskog naroda, morate posetiti Sarajevo. Od Beograda do Sarajeva vam je potrebno svega 6,7 sati autom, autobusom ili pak kombi prevozom. Ovaj grad u sebi krije veliki broj tajni i čuda koja će vas odvesti od njegovog orijentalnog središta čak do Nacionalnog Parka Sutjeska koji je jedna od poslednjih prašuma na tlu Evrope. Takvu avanturu ne smete propustiti.

Posebnu čar  mu daju nadaleko čuvene stare kafane i poslastičarnice, zanatske radnjice, otomanski stari kvartovi u kome se oseća poseban duh Sarajeva koji možete sresti u malo kojem gradu sveta. Sa druge strane ćete spoznati i kvartove u kome se vidi i oseća jasan uticaj Austrougarske. Sarajevo predstavlja neobičan spoj ove dve kulture koje se na mnogo načina idealno uklapaju u celinu kao slagalica. Ne smete posetiti Sarajevo, a da niste probali njihovu tradicionalnu kafu u Baščaršiji kao ni čuveni burek i mnoge druge fantastične đakonije koje nigde na svetu nemaju takav ukus kao u ovom gradu.

sarajevo 2

Arhitektura grada predstavlja prelepu mešavinu stilova Evrope i Istoka koji mu oba, na svoj način daju poseban sjaj. Pravoslavna crkva izuzetne duhovne i kulturološke vrednost je nastarija crkva u Sarajevu i posebna je po tome što u sebi čuva preko 700 eksponata od izuzetne vrednosti. Kada je u pitanju vrednost ikona koje se nalaze u ovoj crkvi, ona se nalazi u 5 prvih muzeja na svetu i upravo zbog toga je velika atrakcija za turiste širom sveta. Šetnju kroz Sarajevo i hedonizam kojim ovaj grad odiše morate upotpuniti i odlaskom u neki od njegovih muzeja, pozorišta, galerija i ostalih kulturnih centara koji će na svojevrstan način upotpuniti vaš utisak o njegovoj prebogatoj istoriji i vrednosti.

sarajevo 3

Za kraj ne smemo propustiti da spomenemo ni reku i planine koje čine jedne od najlepših ukrasa Sarajeva. U pitanju je čuvena reka Miljacka, kao i planine Jahorina i Bjelašnica. Verovatno ste čuli za podatak da je tokom Olimpijskih igara 1984. godine na Jahorini održana ženska skijaška takmičenja, dok su se takmičenja za muškarce odigravala na planini Bjelašnici. Jahorina je danas veoma popularna zimska destinacija, odlična za skijanje, planinarenje i sankanje do koje mnogi turisti iz Beograda lako dolaze kombi prevozom do Sarajeva. Na kraju Sarajeva vas očekuje i prostranstvo kanjona Gornje Drine, veličanstvene prirode, koje iz celog sveta privlači veliki broj ljubitelja prirode i avanturista.

Ono što je najveće bogatstvo Sarajeva jesu njegovi žitelji – Sarajlije koji bez obzira na nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, njegovo nasleđe čuvaju, obnavljaju i nesebično nude. Sarajevo je jedan stari, dostojanstven i elegantan grad koji kao misteriozni gospodin posetiocima ipak širi ruke dobrodošlice i uzima ih u zagrljaj. Jednom kada ga posetite, vratićete mu se ponovo, budite sigurni.

 

Autor teksta:

Selena Vignjević

]]>
http://webkomsija.com/sarajevo-biser-balkana/feed/ 0